Evenemang
14 maj 18:00 En kväll om vetenskap
Start
Steg 1
Steg 2
Slutför bokning
Hjärndagen 2024

Fredag 8 november 09:00-16:00
VÄLKOMMEN TILL EN HELDAG OM DEN SENASTE HJÄRNFORSKNINGEN!

PROGRAM

PSYKOTERAPI MED AI
VR och AI revolutionerar psykologisk behandling med skräddarsydda och engagerande terapiupplevelser. Men teknologin innebär utmaningar och nya frågeställningar, inte minst kring digital empati.
Per Carlbring är professor i klinisk psykologi vid Stockholms universitet.

TICS OCH TOURETTES OCH TIKTOK
Svär alla med Tourettes? Vad är egentligen tics? Och vad är Tiktok-tics? Om tics i barndomen, hur det är att leva med tics och hur man skiljer tics från andra beteenden.
Helene Ringberg är psykolog på BUP Forsknings- och utvecklingscentrum och blivande doktorand vid Karolinska institutet.

VAD ÄR POÄNGEN MED ORO?
Orostankar av olika slag är något som många kan känna igen sig i. Men vad är egentligen funktionen av att oroa sig och vad händer i hjärnan? Går det att förhålla sig till orostankar på ett mer hjälpsamt sätt?
Erik Andersson är legitimerad psykolog och docent vid Karolinska institutet.

SÖMNENS BETYDELSE FÖR HJÄRNAN
Nära hälften av alla vuxna svenskar klagar över sin sömn. Nyare forskning visar att vår sömn är viktig för hjärnans åldrande och hälsa. Strategier för att förbättra sömnen kan utgöra en viktig livsstilsfaktor för att minska risken för vanliga hjärnsjukdomar som kognitiv nedsättning och Alzheimers sjukdom.
Jonathan Cedernaes är docent, läkare och forskare inom kronobiologi och sömn vid Uppsala universitet.

TONÅRSHJÄRNAN
Tonåren är en känslig period i livet då hjärnan utvecklas snabbt, och det är också den period då många utvecklar ångestproblematik. Genom att studera hjärnans utveckling under tonåren kan vi bättre förstå varför den här sårbarheten uppstår och använda kunskapen till att förbättra behandlingen av ångestproblematik hos unga.
Armita Golkar är docent i psykologi vid Stockholms universitet.

SÅ PÅVERKAR SOCIALA MEDIER DET PSYKISKA MÅENDET
Sociala jämförelser, jakten på bekräftelse eller påverkan på sömn och motion? Lär dig om vad den senaste forskningen säger om kopplingen mellan sociala medier och psykiskt mående.
Sissela Nutley har doktorerat i kognitiv neurovetenskap vid Karolinska institutet. Hon är författare och föreläsare med fokus på hjärnans utveckling och formbarhet.

PSYKEDELISK PSYKIATRI
De senaste tio åren har psykedeliska substanser visat på stora och långvariga positiva effekter vid depressions- och ångestsymtom. Strukturella och funktionella
förändringar syns i hjärnan hos försöksdjur och farmakologiska effekter hos friska försökspersoner och patienter med depression studeras i många länder.
Johan Lundberg är adjungerad professor i psykiatri vid Karolinska institutet och psykiater vid Norra Stockholms Psykiatri.

SKAFFA ETT SUPERMINNE!
Minneskonstnären och den tvåfaldiga minnesvärldsmästaren Jonas von Essen visar oss hur vi får ett superminne med enkla minnestekniker.



Frågor: kontakta projektledare Eva Bergström: eva.bergstrom@fof.se

Plats: Oscarsteatern, Stockholm.
Datum: fredag 8 november 09:00-16:00

Pris:
Prenumeranter på Forskning & Framsteg eller Modern Psykologi: 1395 kr
Ej prenumerant: 1595 kr
Student: 695 kr

Fika och lunch ingår. Serviceavgift tillkommer.


Välj antal biljetter.
Antal biljetter:
Nästa