Annons

Föreläsarna: Anders Hagfeldt, Erica Schagatay, Mattias Jakobsson, Lars Edvinsson och Barbro Åsman.

Kunskapskryssning 8-9 oktober

För 15:e gången! Välkommen till ett givande dygn på havet, fyllt av kunskap, god mat och dryck och spännande samtal med andra vetenskapsintresserade! Lyssna till föredrag av framstående forskare och möt Forskning & Framstegs redaktörer.

Ur programmet:

Solceller från köket
Fotosyntesen är ett magnifikt system för att omvandla solenergi till kemisk energi. Grätzel är en ny solcellsteknik som imiterar fotosyntesen, men med betydligt bättre verkningsgrader.
Anders Hagfeldt är professor vid EPFL i Schweiz.

Människan under vattnet
Vad gör människor under vattnet? Kan man dyka till 100 meter djup på ett andetag? Hur länge kan man hålla andan? Hur fungerar kroppen när vi inte andas?
Erica Schagatay är professor i etologi vid Mittuniversitetet i Östersund.

Koloniseringen av Skandinavien
DNA-forskningen från stenåldersmänniskor ger en helt ny bild av människans historia. Lyssna till de senaste forskningsrönen om människans historia från stenålder till vikingatid.
Mattias Jakobsson är professor i genetik vid Uppsala universitet.

En ny medicin mot migrän
Över en miljon svenskar lider av migrän. För över trettio år sedan rapporterade Lars Edvinsson om att ämnet cgrp kan vara ämnet till en ny medicin. Nu är man i slutfasen av de kliniska testerna.
Lars Edvinsson är professor i medicin vid Lunds universitet

Kvarkar och Kosmos
Efter Big Bang bildades kvarkar och anti-kvarkar i lika stor mängd. Varför finns det nästan inga antikvarkar kvar i universum? Den massa som finns i universum är till största delen osynlig och kallas mörk materia. Vad är det för något?
Barbro Åsman är professor i fysik vid Stockholms universitet.

Kommentera:

Dela artikeln: