Annons

Artiklar av Per-Arne Bodin

Under nyårshelgen hade Andrej Kravtjuks film Viking premiär i Ryssland. Den berättar om Kiev-rikets viktigaste historiska gestalt, storfurst Vladimir (ca 956–1015). Filmens handling ansluter nära till den medeltida Nestorskrönikan, som ymnigt citeras i dialogerna. Filmen har i recensionerna jämförts med den amerikanska tv-serien Game of thrones – häftig action och mycket blod. President Putin har sett den – och han lovordar den. Filmen är för övrigt inspelad på Krim. Premiären ägde rum i efterdyningarna av invigningen av ett monument över storfurst Vladimir på Folkenighetens dag i Moskva den...
Den ryska litteraturens största mysterium är Igorkvädet. Kanske skrevs det i slutet av 1100-talet, kanske är det i stället en förfalskning från slutet av 1700-talet.
När Ruslana Lyzjytjko vann Eurovisionsschlagerfestivalen 2004 sjöng hon för det självständiga Ukraina, och hon sjöng på ukrainska.
Hon helgonförklarades så sent som 1988, när den ortodoxa kyrkan blev fri från det förtryck som den utsattes för under sovjettiden.
Mer än femton år har gått sedan Sovjetunionen, ett av världens och historiens mäktigaste imperier, gick under.
Under Sovjettiden förföljdes den ryska ortodoxa kyrkan med samma grymhet som den tidiga kristendomen i romarriket.
Den berömde italienske förföraren och äventyraren Giovanni Giacomo Casanova besökte Petersburg åren 1764-65.
Rysslands, Ukrainas och Vitrysslands gemensamma föregångare - Kievriket - antog kristendomen år 988. Läran kom från Konstantinopel och inte från Rom, som var fallet vid kristnandet av Västeuropa.