Annons

Artiklar av Patrik Hadenius

I Forskning & Framstegs första nummer, som kom ut 1 september 1966, finns en liten notis om en expedition till Spetsbergen. Med tanke på att det på den tiden var en mer omständlig process att producera en tidskrift, är det en förvånansvärt aktuell notis. Expeditionen genomfördes samma sommar. Redan i numret därpå, F&F 2/1966, finns en längre artikel om resultaten från resan till Svalbard och Arktis. Artikeln skrevs av Valter Schytt, som senare blev professor i glaciologi vid Stockholms universitet. På följande sidor återkommer vi till ämnet, när Per Holmlund, Valter Schytts...
När rektorn vid Uppsala universitet skulle utse en representant för de skandinaviska länderna till det prestigefyllda International Achievement Summit valde han förstås en nanoforskare.
Det är fredag eftermiddag och planet är fullt till sista stolen. På pilotens uppmaning stänger en flygvärdinna ytterdörren.
Det är trångt i etern. Mobiltelefoner, digital-tv, trådlöst bredband och tiotals andra slags apparater och system slåss om att få sända och ta emot ljud, bild och data genom luften.
Nanoteknik gör implantaten i örat mer finstämda För den som helt saknar hörsel räcker det inte med en hörapparat som förstärker ljud.
Vid ett av Amazonflodens biflöden i Brasilien bor ett indianfolk som talar språket pirahã. Det är ett språk som liknar få andra som finns beskrivna.
I juli 1992 höll en av internets förgrundsgestalter, David Clark, ett föredrag om den tekniska uppbyggnaden av nätet.
Norden är unikt. Vi talar olika språk, ändå förstår vi varandra.
Avancerade material, framsynta robotar, höga kostnader och några fåbemannade expeditioner. Utforskningen av djuphaven har mycketgemensamt med erövringen av rymden.