Annons

Forskningsfusk

Författare: 

Publicerad

2009-11-14

Uppseendväckande fall av forskningsfusk rapporteras ju då och då, bl.a. i den svenska dagspressen, i Science och Nature, men hittills har jag inte själv upptäckt något så grovt som det jag stötte på i dag, när jag samlade material för en utvärdering av ultraviolettsträlningens verkninar på vegetationen.

Två författargrupper har skrivit mycket likalydande artiklar som visar hämningseffekter på två växtslag, i det ena fallet korn- och bönplantor vid 25, 50 och 75 dagars ålder, i det andra fallet vete- och ärtplantor vid 30, 60 och 90 dagars ålder. Tabellerna i de två artiklarna innehåller identiska värden. Jag har nu skrivit till bl.a. författarna och till chefredaktörerna för de två tidskrifterna för att försöka få utrett vem som plankat vem. Det är mycket viktigt att slå ned på sådana här fenomen, eftersom de har många negative konsekvenser. Med hjälp av de effektiva sökmotorer som finns nu är det ju inte omöjligt att upptäcka plagiat, men att upptäcka andra typer av fusk, som rent påhittade värden, är svårare.

Kommentera:

2

Dela artikeln:

Kommentarer

Det var väldigt observant av dig att lägga märke till att värdena var identiska. Bra jobbat!

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3816005.svd ett sammanträffande?
Att medvetet fuska i den vetenskapliga världen strider så grovt mot allt forskning står för att den enda rimliga lösningen torde vara avstängning. Kan man bli fråntagen en professur?

Lägg till kommentar