Annons

Tekno-arkeologi

Författare: 

Publicerad

2010-03-12

I veckans nummer av tidskriften Science berättas om hur man har börjat intressera sig för gamla magnetband med satellitdata från 1960-talet.

Otroligt nog har mycket av detta gått förlorat på grund av att NASA fick ont om magnetband och måste spela över gamla inspelningar. Men nu har man lyckats återställa en avbildning av jorden från 1966. En av svårigheterna var att få tag i utrustning som kunde avläsa dessa magnetband, eftersom man gjort sig av med den, men en apparat stod kvar i ett privat garage. Man hoppas att fortsatt "tekno-arkeologi" ska ge upplysning om bl.a. istäckets utbredning i Norra Ishavet vid denna tid, något som har stor betydelse för bedömningen av klimatutvecklingen.

Detta kommer mig att tänka på en kollega som upptäckt att gamla astronomiska fotografier med stjärnspektra från tidigt 1900-tal kan användas för att avläsa hur tjockt ozonskiktet var på den tiden. Stjärnljuset har ju passerat ozonskiktet, som satt sitt avtryck. Tyvärr är hon för gammal för att fortsätta projektet, och ingen annan tycks vara intresserad av att ta upp tråden.

Kommentera:

1

Dela artikeln:

Kommentarer

Verkligen intressant…… klicka på länken nedan. //

http://www.thesun.co.uk/sol/homepage/news/2949640/Noahs-Ark-found-in-Tur...

Lägg till kommentar