Annons

Artiklar av Jörn Spolander

I en intervju bara några månader före sin död resonerade Albert Einstein om hur det går till när vi skaffar oss ny kunskap om världen. Med intellektet kan vi bygga vidare på det vi redan vet och det vi kan bevisa – men bara till en viss gräns, förklarade han. För att komma ännu längre krävs att vi också vågar släppa taget om det vi känner till och låter tanken ta ett språng. Det krävs fantasi. Einstein vände sig till reporterns son, en ung student vid Harvard som följt med till intervjun, och sa: ”Det viktiga är att aldrig sluta fråga. Nyfikenheten har sitt eget existensberättigande.” I dag...
”Människan kommer alltid, alltid att längta tillbaka till den afrikanska savannen. Där formades vi, där har vi våra rötter.”
Hjärtinfarktpatienter har behandlats med syrgas ända sedan början av 1900-talet.
– Första gången jag träffade henne var i slutet av 1990-talet.
År 1929 skar sig en liten pojke i tungan när han lekte med locket till en skokrämsburk. Ingen kunde få såret att sluta blöda, för pojken hade blödarsjuka. Därför blev han bara fyra år gammal.
Magsårsbakterien Helicobacter pylori är på väg att utrotas från våra magsäckar.
Nu är det kört, tänkte Annika Linde när rapporterna om den nya influensan obevekligt började strömma in i höstas strax efter skolstarten.
Under graviditeten måste mammans och fostrets blod samarbeta för att fostret ska kunna utvecklas. Men blodcellerna får inte blandas, eftersom det kan leda till livshotande immunreaktioner.
I slutet av 1970-talet klev Wu Yintang på tåget vid Stockholms centralstation med ett stort kylskåp i bagaget.
När Anders, 30 år, försöker öppna dörren till toaletten är den låst. Han bor fortfarande hemma, och det är hans mamma som är där inne. Hon ropar att han får vänta lite.