Annons

Artiklar av Cecilia Christner Riad

Enligt den internationella studien Timss låg svenska elever under genomsnittet i matematik i både årskurs 4 och 8 år 2007.
Det är inte längre sedan ungdomen ”uppfanns” än att många av oss redan var födda då.
Att musik är en kungsväg till vårt innersta omvittnas av en unik samling berättelser om starka musikupplevelser som Alf Gabrielsson, professor emeritus i psykologi i Uppsala, har samlat in.
Svenska, engelska, tyska, latin, iriska, persiska, ryska, grekiska, sanskrit, tochariska, hettitiska och luviska – alla hör de till världens mest spridda språkfamilj, den indoeuropeiska.
När jag började läsa engelska i skolan på 1960-talet undervisades vi i brittisk engelska. Det var självklart i efterkrigstidens Europa. Med tiden fick vi även lyssna till amerikansk engelska.
Under 600 år var Finland en del av det svenska riket. När Sverige förlorade den östra rikshalvan 1809 blev en stor svenskspråkig befolkning kvar på andra sidan Bottniska viken.
Inom vården möts de som har sömnproblem med handfallenhet. Man består dem med mer eller mindre hemmasnickrade råd. Eller med antidepressiva läkemedel, som till så mycket annat.
Taktfast musik är oöverträffat för att samordna människor till gemensam handling. Inga andra högre djur går eller låter i takt.
Stormen drar med sig fint stoft från uppodlade och avbetade marker. Det blåser högt upp i atmosfären och en del drar bort över Atlanten. Nedfallet från Sahel registreras ända borta i Västindien.