Annons

Notiser av Cecilia Christner Riad

Rökstenen i Ödeshög i Östergötland anses med sina 760 tecken ha den längsta runinskriften i världen. Men hur kan den ha låtit? I ett avsnitt av Riksantikvarieämbetets podcast K-podd läser språkforskaren och runologen Maja Bäckvall högt från Rökstenen och en handfull andra runinskrifter, på rekonstruerad fornnordiska, men också på svenska, danska och engelska.
JUBILEUMSPODDEN #6: Olof Palme kallade Sverige en ”riktig studiecirkelsdemokrati”. Studiecirkeln är en svensk uppfinning och i år fyller ABF Stockholm 100 år. Johan Kärnfelt, docent i idé- och lärdomshistoria vid Göteborgs universitet samtalar med Cecilia Christner Riad, chefredaktör för Forskning & Framstegs systertidning Modern Filosofi.
Efter den eufori som följde på självständigheten för dryga 50 år sedan gick utvecklingen i många afrikanska länder i stå och till och med bakåt. Rapporteringen handlade mest om krig, svältkatastrofer och aids. Men nu har afrikanska lejonekonomier efterträtt de asiatiska tigerdito. Av världens ledande tillväxtekonomier ligger flera i Afrika; en tredjedel av Afrikas 54 länder har en årlig ekonomisk tillväxt på 6 procent eller mer. Två av tre afrikaner tror enligt en opinionsundersökning att de kommer att få det bättre under de kommande åren. Trots det hänger den ”afropessimistiska” bilden kvar...
På Drottninggatans backkrön i Stockholm ligger Forskning & Framstegs redaktion. Att flytta hit var att beträda historiska marker.
Om ni liksom jag avundas arkeologerna deras spännande jakt på dåtiden i utgrävningsgroparna så är De dödas tempel rolig och suggestiv läsning.
Den japanska superdatorn K har tagit ett kvantsprång i prestanda genom att överstiga magiska 10 000 teraflops (1 teraflop=1 biljon floating-point operations per second).
I Dodona i Epiros i Grekland talade en gång Zeus genom lövverkets sus i en åldrig ek. Prästinnor uttalade budskapen från guden i ett tillstånd av gudabesatthet, enthousiasmós.
Fredrik Lindströms Värsta språket, Språktidningen och P1-programmet Språket har drivit upp intresset för språk ordentligt på senare år.
Att eleverna får utvecklas i sin egen takt är centralt i den svenska matematikundervisningen. I praktiken innebär det att de räknar mycket på egen hand i läroboken.
En av Dan Anderssons mest älskade dikter handlar om den ensamme kolaren som ute i vildmarken drömmer om en kvinna.