Annons

Notiser av Jenny Björkman

I sin reportagebok liknar författaren sin hembygd i södra Italien vid Bibelns Gomorra. Och det är ingen dum liknelse.
Tekniska textilier När kan mördaren skrivas ut? Bilden av Hannes Alfvén Vi läser mer än någonsin Citronfjärilens vår Posten som revolutionär
Gud sätter spår i hjärnan När de inre ljuden tar över IT-satsningen som misslyckades Passiva hus går framåt Humle - ölkrydda av en tillfällighet Leke
Nästan alla, 95 procent, av svenskarna har någon gång satsat pengar i spel. Vanligast är lotteri. I jämförelse med andra är vi ovanligt benägna att spela, men spelar i gengäld för mindre summor.
Svenska kvinnor har kunnat läsa filosofi på universitet i över hundra år, men först nu har Sverige fått kvinnliga professorer i teoretisk filosofi: Åsa Wikforss och Kathrin Glüer-Pagin.
Troligen har den gamla chokladdrycken tillverkats genom jäsning av kakaobönans fruktkött. Men det var knappast en barndryck, eftersom den innehöll alkohol.
Bo Bergman, språkvårdare och journalist, kompletterar nu äldre samlingar och visar ursprunget till några modernare ord och uttryck.
- Ju längre vänsterut man befinner sig, desto olyckligare är man, säger Christian Bjørnskov, forskare vid Aarhus School of Business, som har analyserat data från den så kallade World Values Survey.
Många tar i dag för givet att kampen om naturresurser leder till konflikter. Det var bland annat det sambandet som ledde till att Al Gore fick ta emot Nobels fredspris år 2007.
Möt Edward O. Wilson Den femte grundsmaken En annan aborthistoria Mörk materia kan vara röd När Sahara var ett sjölandskap