Annons

Notiser av Ulrika Engström

Den ungerskfödde arkeologen Aurel Stein kom dit för att göra utgrävningar i de tillbommade grottor som hade upptäckts några år tidigare.
Nu börjar det bli mörkare på himlen igen. Har du tur kan du helt utan tekniska hjälpmedel se Uranus mellan Vattumannen och Stenbocken på sensommarens natthimmel.
Den brittiske astronomen Percy Seymour vid University of Plymouth har just kommit ut med en bok där han argumenterar för att spådomskonsten astrologi är en vetenskap.
I Skyttens stjärnbild och 17 000 ljusår bort ligger en planet som har givit sig till känna genom en så kallad kosmisk mikrolins.
Ett tysk-italienskt team av forskare har återskapat en av de viktiga kärnreaktionerna som får stjärnorna att lysa: den som utvinner energi genom att omvandla kol till kväve som sedan omvandlas till
Nu senast har röntgenteleskopet Chandra observerat 26 avlägsna galaxhopar och på så vis kunnat se att universum utvidgar sig i allt snabbare takt.
De minsta och rödaste av dem, ungefär hundra stycken, existerade i universum när det var bara 800 miljoner år gammalt. Det är några av de allra tidigaste galaxer vi i dag kan se från jorden.
I Lotta Lotass fiktiva berättelse om den första människan i rymden, Jurij Gagarin, finns en stark episod som är den bästa beskrivningen av rymden jag läst på länge.
Astronomihistorikern Owen Gingerich har sedan början av 1970-talet åkt världen runt för att söka upp vartenda bevarat exemplar av första och andra utgåvan av Nikolaus Copernicus De Revolutionibus.
Den klara rinnande vätska som är en förutsättning för allt liv, vatten, har en mängd märkliga egenskaper som skiljer den från andra ämnen.