Annons

Anorexi i tonåren sätter livslånga spår

Var fjärde kvinna som fått diagnosen anorexi som tonåring står utanför arbetsmarknaden som vuxen, rapporterar Forskning & Framsteg.

Ett femtiotal kvinnor som hade anorexi i tonåren har i 25 år följts av forskare i Göteborg och Lund. Som vuxna har en fjärdedel av patienterna fortfarande så svåra psykiatriska problem att de inte kan ha något lönearbete.

– Vissa har fortfarande ätstörningar, men även svåra depressioner, ångest och tvångssyndrom är vanliga, säger Elisabet Wentz, överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Vad bör då en anhörig göra om en tonåring inte äter?

– Man bör reagera och markera att det inte är okej att hoppa över måltider, särskilt inte i kombination med hård träning. I dag är också kompisar mer upplysta och kan undra ”Vad du äter litet, har du anorexi, eller?!” och det är bra, säger Elisabet Wentz.

Glädjande nog tycks kvinnor som tillfrisknat från anorexi inte ha skadat sin fertilitet utan har fått barn i samma utsträckning som kontrollgruppen.

– Det är verkligen positivt! Tidigare har man trott att dessa kvinnor löper ökad risk för olika graviditets- och förlossningskomplikationer, men det såg vi inget av i vårt material, säger Elisabet Wentz till Forskning & Framsteg.

Publicerad: 
8 maj, 2009