Annons

Därför får man huvudvärk av glass

Mer än en tredjedel av Sveriges befolkning har någon gång fått ont i huvudet av att frossa i glass. Nu vet vetenskapen varför, rapporterar tidskriften Forskning & Framsteg.

Många människor har någon gång fått huvudvärk av att frossa i glass. Smärtan är skärande och intensiv i pannan eller bakom ögonen. Attacken varar från några sekunder till några minuter.

– Smärtan uppstår när kylan påverkar nerver i gommen. Det gäller i första hand en tredelad nerv som tar emot känselintryck från ansiktet, munnen och hjärnhinnorna, säger Mattias Linde, överläkare i neurologi i Göteborg.

Trots att glassen kyler ner insidan av munnen uppstår smärtan på annan plats i huvudet. Huvudvärken är ett exempel på så kallad refererad smärta, samma fenomen som kan leda till att en person med akut hjärtattack känner smärta i en arm. Signalerna från armen och hjärtat färdas längs samma nervbanor och kan i vissa fall bli hopblandade. Följden blir att hjärnan kopplar samman smärtupplevelsen med fel kroppsdel.

Forskning & Framstegs enkla råd till dem som lider av glasshuvudvärk är att äta sin glass långsamt och inte heller att pressa upp den mot gommen. Experimentella studier visar detta faktiskt hjälper.

Publicerad: 
18 juni, 2009