Annons

Fiske tillåts i ny nationalpark

I september blir Kosterhavet Sveriges första marina nationalpark. Men fisket kommer att fortsätta som vanligt - även efter den utrotningshotade ålen, rapporterar Forskning & Framsteg.

Sveriges artrikaste havsmiljö blir snart landets första nationalpark som mest består av hav. I Kosterhavet utanför norra Bohuslän finns svampdjur, sjöpennor, neptunussnäckor och landets enda korallrev.

Den 9 september i år, under Sveriges halvår som ordförandeland i EU, invigs parken. Kosterhavet blir Sveriges fjärde största nationalpark efter Sarek, Stora Sjöfallet och Padjelanta.

Många yrkesfiskare har varit misstänksamma mot planerna. En stor del av förberedelserna har därför gått ut på att förankra planen hos lokalbefolkningen, i synnerhet yrkesfiskarna. Kompromisserna har lett till att fisket inte berörs alls av bestämmelserna för nationalparken. I stället ska Fiskeriverket se till att fisket i parken är biologiskt hållbart.

Det finns dock inget biologiskt säkert bestånd av ål i Europa, skriver Forskning & Framsteg. Artdatabanken klassar arten som "akut hotad" på sin rödlista, snäppet före "försvunnen". Antalet ålar har minskat dramatiskt under de senaste decennierna.

Fiskeriverket har i dagsläget inga planer på att förbjuda ålfisket i nationalparken.

Kosterparken kommer att bli en av flera nationalparker som tillåter både fiske och jakt. I delar av Fulufjällets nationalpark får man till exempel jaga älg. Men till skillnad från ålen är älgen långt ifrån utrotningshotad.

Publicerad: 
13 februari, 2009