Annons

Flickor lika bra på matematik

En seglivad myt har nu punkterats, rapporterar Forskning & Framsteg.

I länder med relativt hög jämställdhet mellan könen finns det lika många flickor som pojkar bland de skolelever som är allra mest begåvade i matematik. Det visar en ny amerikansk studie.

Redan 1894 lanserades teorin att matematisk begåvning varierar mer bland män än bland kvinnor. Det skulle innebära att män är överrepresenterade både bland dem som är extremt bra och bland dem som är extremt dåliga i matematik. Eller med andra ord att de flesta verkligt stora matematikbegåvningar är män.

Men nu har den teorin fått mothugg. I en omfattande amerikansk studie analyseras provresultat i matematik från skolungdomar i 41 länder runt om i världen.

I flera länder, bland annat Danmark, Nederländerna och Schweiz, är variationen bland pojkar och flickor lika stor. Det finns också lika många flickor som pojkar bland de mest begåvade eleverna.

Psykologiprofessorn Janet Hyde, som lett undersökningen, drar av detta slutsatsen att det inte är biologisk könstillhörighet som ligger bakom skillnaderna i matematikkunskaper i andra länder. Rimligen är det i stället sociala och kulturella faktorer som påverkar i vilken grad unga kvinnor väljer att fördjupa sig i matematik.

Denna slutsats får stöd av könsfördelningen i den internationella matematikolympiaden. Andelen kvinnor är klart högre i lag från länder som präglas av större jämställdhet.

Gerd Brandell är pensionerad universitetslektor vid Matematikcentrum, Lunds universitet:

– Detta är en mycket övertygande och seriös undersökning, säger hon till Forskning & Framsteg.

– Nu finns det så överväldigande bevis att man kan häpna över att den här debatten fortfarande pågår.

Publicerad: 
18 augusti, 2009