Annons

Luften blåser ut i rymden

Varje år strömmar 100 miljoner ton av jordens atmosfär ut i rymden, rapporterar Forskning & Framsteg.

Vid jordens båda poler läcker elektriskt laddad syrgas och vätgas ut i rymden. Det har varit okänt huruvida gasen så småningom vänder åter mot jorden eller går helt förlorad. Gåtan har nu lösts av den svenske forskaren Erik Engwall vid Institutet för rymdfysik i Uppsala. Med de europeiska Clustersatelliterna kunde gaspartiklarna följas en sträcka motsvarande tio gånger jordens diameter.

– De blåser bort för alltid. Men vinden är mycket tunn, så vi behöver inte oroa oss för brist på luft att andas. Atmosfären kommer att räcka till under solens hela livstid, säger Erik Engwall till Forskning & Framsteg.

Upptäckten kom till av en slump när Clustersatelliternas instrument tycktes ge alldeles för stora mätvärden och dessutom angav fel riktning på elektriska fält ovanför polerna. Erik Engwalls beräkningar visade att detta berodde på att satelliterna hade hamnat mitt i den elektriskt laddade vinden av syrgas och vätgas.

– Området så högt ovan jorden har hittills varit oåtkomligt för våra mätningar, men nu har vi fått ett sätt att studera polarvinden, säger Erik Engwall.

Publicerad: 
18 augusti, 2009