Annons

Manliga politiker talar allt kvinnligare

Kvinnors sätt att kommunicera börjar prägla även männen i politiken, rapporterar Forskning & Framsteg.

– Kvinnor är ofta konkretare och tydligare än män. De använder ett vardagligare språk och anses mer begripliga och mer personliga. Vi har sett många exempel på senare år: Mona Sahlin, Maria Wetterstrand, Gudrun Schyman, Anna Lindh och Maud Olofsson.

Det säger Brigitte Mral, professor i retorik vid Örebro universitet, som forskat om kvinnors språk i den offentliga debatten.

En viktig bakgrund är att kvinnorepresentationen i riksdagen har ökat drastiskt sedan 1980-talet. För många kvinnor är det privata politiskt, och denna inställning har de tagit med sig till sin politiska gärning. En mer nylig men viktig utveckling är alla bloggar på nätet, där språket är intimare och personligare.

– Kvinnorna är mer intresserade av dialog och beskrivs ofta som kommunikatörer och som lyssnare. De släpper in journalister närmare sin privatsfär. Detta sätt att kommunicera har nu börjat prägla männen, se bara på Fredrik Reinfeldt! Han framställer sig som en vanlig människa, en småbarnspappa som vill lyssna och inte docera, säger Brigitte Mral till Forskning & Framsteg. Det gamla abstrakta och högtravande politikerspråket är på väg att försvinna.

– Detta är inte enbart ett svenskt fenomen. Titta bara på Angela Merkel i Tyskland. Hon är mycket populär i alla läger. Också hos Barack Obama i USA hittar man liknande drag, så detta är något som ligger i tiden.

Publicerad: 
28 december, 2009