Annons

Ät mycket frukt i sommar, men minska gärna på läsk och juice!

För en tid sedan kom nya forskningsresultat som visar att fruktsocker är värre för hälsan än druvsocker. I många svenska medier tolkades detta som att man bör undvika frukt. Men det vore helt fel, skriver Forskning & Framsteg i sitt nya nummer.

I ett experiment vid University of California fick en grupp försökspersoner under tio veckor inta en stor del av sin näring i vätskeform. Hälften fick dryck sötad med fruktsocker (fruktos) och hälften med druvsocker (glukos). Alla gick upp i vikt, men bara hos dem som druckit dryck sötad med fruktsocker ökade andelen fett som lagras in i buken runt inälvorna. Detta leder till ökad okänslighet för hormonet insulin, vilket i förlängningen kan leda till diabetes.

I Sverige tolkade många medier resultaten som att det är skadligt att äta frukt.

– Men det är en felaktig slutsats, säger professor Charlotte Erlanson-Albertsson, som forskar om aptitreglering vid Lunds universitet. Frukt innehåller fibrer, vitaminer och antioxidanter som är bra för oss. Den lilla mängden fruktos i frukt är ingen fara. Detta till skillnad från att dricka fruktossötad läsk eller stora mängder juice, som ju är en klassisk sockerfälla, säger hon till Forskning & Framsteg.

Tidigare har forskare sett att just flytande kalorier är extra svåra för kroppen att uppfatta som föda. Detta bekräftas i en annan ny amerikansk studie, där man låtit tusen personer i 18 månader rapportera hur mycket och vad de druckit. Det visade sig att förändringar i mängden dryck spelar större roll för kroppsvikten än förändringar i vad man äter.

Publicerad: 
18 juni, 2009