Annons

Myror slutade ha sex

En märklig myrart i Sydamerika har avskaffat sex och skapat ett samhälle med enbart honor, rapporterar Forskning & Framsteg.

Genetiska tester visade snart att drottningen på egen hand alstrar både sterila arbetare och fruktsamma nya drottningar. Detta är den första kända art av myror som lever asexuellt.

– Drottningens inre könsorgan är tillbakabildade. Det tyder på att arten slutade med sex för länge sedan, säger Anna Himler.

Sexuell fortplantning bidrar till genetiska skillnader mellan individer. Det ökar chansen att åtminstone några överlever ett angrepp av parasiter eller någon annan kraftig förändring i miljön. En asexuell art löper större risk att gå under av sådana prövningar.

Mot den bakgrunden är det extra märkligt att den svampart som myrorna odlar också fortplantar sig utan sex, skriver Forskning & Framsteg. Svampen och myran är beroende av varandra, och det innebär att deras gemensamma värld är dubbelt utsatt för det icke-sexuella livets risker.

Trots det klarar sig de båda arterna utmärkt. M. smithii är en utbredd myrart och finns i Centralamerika, Karibien och i Sydamerika ner till Argentina.

Publicerad: 
18 juni, 2009
TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
11 nummer 859 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Mest delade