Annons

Nefertitis smink höll bakterier borta

Blybaserade färger i gamla Egypten dödade ögonbakterier, rapporterar Forskning & Framsteg.

Att forntidens egyptier gärna sminkade sig vet vi från skulpturer av till exempel den sköna Nefertiti. Tjocka svarta kajalstreck markerade ögonen hos både kvinnor och män och bars även till vardags. Sminket ansågs ha magiska egenskaper som skyddade mot sjukdomar.

Nu har franska forskare upptäckt att "magin" faktiskt har vetenskaplig grund. Det svarta sminket innehåller flera blybaserade substanser som kan skydda mot både bakterier och parasiter. Analysproverna kommer från egyptiska sminkbehållare förvarade i Louvren.

Bakterieorsakade ögonåkommor var vanliga i det gamla Egypten - precis som de fortfarande är i fuktiga tropiska områden. Det kan räcka med en droppe förorenat vatten för att starta en infektion med allvarliga konsekvenser.

– Men fick de i sig sminket kunde det leda till blyförgiftning, säger Christian Amatore, en av de franska forskarna, till Forskning & Framsteg.

Publicerad: 
26 mars, 2010
TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
11 nummer 859 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Mest delade