Annons

Obama minskar rasfördomar i USA

Genom sin framgångsrika presidentvalskampanj har Barack Obama dämpat fördomarna mot USA:s svarta befolkning, rapporterar Forskning & Framsteg.

Icke-svarta amerikaners omedvetna attityder till svarta personer har undersökts dels under de demokratiska primärvalen våren 2008, dels just före presidentvalet i november. Resultaten visar nu att 80 procent av de undersökta personerna i den första experimentomgången omedvetet föredrog vita människor, mot 50 procent på hösten. Resten hade inga preferenser eller föredrog svarta personer. En betydande minskning av fördomar mot svarta har alltså inträffat på ett halvår.

För att ta reda på om det verkligen är Barack Obamas exponering i medierna som ligger bakom förändringen frågade forskarna deltagarna vad de tänker på när de hör ordet ”afrikansk-amerikan” och vad de tror att andra tänker på i samma läge. Deltagarna fick rangordna en mängd olika svar. Ungefär en fjärdedel nämnde spontant Barack Obama.

– Detta visar att han har genomsyrat folks medvetande så till den grad att han var mentalt mycket tillgänglig för dem, säger Ashby Plant till Forskning & Framsteg. Hon är professor i psykologi vid Florida State University och ansvarig för undersökningen.

– Vi har därmed kunnat visa att ett positivt exempel som Barack Obama är direkt kopplat till graden av omedvetna rasfördomar.

Publicerad: 
8 maj, 2009