Annons

Poltava – årsdag med förhinder

Den 28 juni är det 300 år sedan slaget vid Poltava. Den svenska armén led ett svårt nederlag mot den ryska. Karl XII flydde till Turkiet, och tsar Peter blev Peter den store. Sveriges stormaktstid var över.

I Poltava, som numera ligger i Ukraina, blir det inget gemensamt firande för Ryssland och Ukraina. Ryssarna vill fira segern vid Poltava, medan Ukraina betraktar det som ett nederlag för kosackerna som inte var på ryssarnas sida i kriget. Det rapporterar Forskning & Framsteg i sitt nya nummer.

Den 28 juni öppnar också Armémuseum i Stockholm en utställning om slaget vid Poltava som bland annat grundar sig på nya undersökningar. Under ledning av slagfältsarkeologen Bo Knarrström har svenska forskare sökt igenom området med metalldetektorer och markradar. Framför allt har man hittat spår av musköteld, men inte av artilleri.

– Alla tecken tyder på att de ryska befästningarna var mycket mindre än vad som har varit markerat på kartorna, berättar Bo Knarrström.

Svenskarna kom därför sannolikt närmare än vad man har trott tidigare, och ryssarna kan ha varit mer illa ute än vad historieskrivningen säger. Bo Knarrström menar att militära brev och rapporter om militära aktiviteter är notoriskt opålitliga källor.

Publicerad: 
8 maj, 2009