Annons

Räddat ozonskikt kan ge varmare klimat

Det krympande ozonhålet över Antarktis gör molnen mörkare och sämre på att reflektera solljus, rapporterar Forskning & Framsteg.

Ozonet som finns i övre atmosfären skyddar livet på jorden från solens ultravioletta strålar. Men ozonskiktet höll på att utplånas av mänskliga utsläpp av freongaser, och särskilt i polarområdena tunnades ozonet ut och ozonhål bildades. Genom gemensamma, globala ansträngningar har mänskligheten på senare år lyckas stoppa förstöringen av ozonskiktet.

Nu visar det sig att denna miljökatastrof har skymt ett annat problem. Sedan freoner förbjöds har ozonskiktet långsamt byggts upp igen, men det har fått oväntade och oönskade följder för klimatet: polerna värms upp allt snabbare. När ozonskiktet började läka avtog vindarna som tidigare lyft upp saltpartiklar från havet runt Antarktis. Partiklarna bidrar till att det bildas vita moln som reflekterar en hel del av solstrålningen tillbaka till rymden, med en avkylande effekt för klimatet.

– Molnen skiftar nu till en brungrå färg, säger Caroline Leck, professor i kemisk meteorologi vid Stockholms universitet, till Forskning & Framsteg. Därmed ändras deras optiska egenskaper, och de återkastar mindre av solstrålarna ut i rymden.

Publicerad: 
26 mars, 2010