Annons

Skandinaviens befolkning byttes ut

Jordbruket kom till Sverige med en grupp nya invandrare. Den gamla stenåldersbefolkningen försvann, rapporterar Forskning & Framsteg.

– Dagens skandinaver är inte direkta ättlingar till de jägare-samlare som bodde här under stenåldern, säger forskaren Petra Molnar vid Stockholms universitet. Detta måste tolkas så att det har skett åtminstone någon migration till Skandinavien i samband med bondestenåldern för omkring 6 000 år sedan.

Att det är möjligt att uttala sig om detta har sin grund i att Petra Molnar och hennes kolleger har analyserat dna från olika stenålderslämningar och sett att den ursprungliga befolkningen försvann i samband med jordbrukets uppkomst.

Deras studie får stöd av en liknande tysk undersökning, där man analyserat arvsmassa från stenåldersbosättningar på kontinenten. Även här förändrades genuppsättningen då jordbruket kom till Centraleuropa.

Men dagens européer är inte heller direkta ättlingar till de bönder som invandrade och hade med sig kunskap om hur man brukar jorden – det finns enligt de tyska forskarna gott om dna-typer i dagens Europa som inte kan hittas hos de invandrande jordbrukarna.

Publicerad: 
20 november, 2009