Annons

Tankeöverföring nu möjlig

Det går att fånga upp signaler i en persons hjärna och överföra dem direkt till en annan hjärna, rapporterar Forskning & Framsteg.

Forskare vid University of Southampton i Storbritannien fått två hjärnor att kommunicera med varandra genom att bara tänka.

Försöken bygger på befintlig apparatur som fångar upp hjärnans nervsignaler. Dessa data analyseras sedan i ett datorprogram som översätter dem till kommandon. Tekniken gör det redan i dag möjligt för helt förlamade patienter att styra exempelvis datorer eller robotar enbart genom att tänka.

De brittiska forskarna har nu tagit tekniken ett steg längre och utvecklat ett program för direktkommunikation mellan två hjärnor. Med datorernas hjälp fångas signaler i en persons hjärna upp, databehandlas och överförs genast via teknisk apparatur till en annan persons hjärna, rapporterar Forskning & Framsteg. Än så länge handlar det om att överföra mycket simpla tankar som symboliserar ettor och nollor, men enligt forskarna kan den här typen av tankeöverföring i framtiden komma att användas både i sjukvården och i en ny generation dataspel.

Publicerad: 
28 december, 2009