Annons

Testosteron stärker sinnet för rättvisa

Kvinnor som får en dos manligt könshormon beter sig mer rättvist i förhandlingar om pengar, rapporterar Forskning & Framsteg.

Testosteron gör råttor mer aggressiva och riskbenägna. Därför ligger det nära till hands att tro att hormonet skulle ha samma effekt på människor.

– Men det stämmer inte, säger den schweiziske hjärnforskaren Christoph Eisenegger. Han ingår i en forskargrupp som gav antingen en dos testosteron eller ett sockerpiller till drygt 120 kvinnliga studenter. De fick sedan delta i ett spel som går ut på en av spelarna efter eget huvud ska dela upp en summa pengar mellan sig själv och en annan spelare. Motspelaren måste antingen godta eller underkänna budet. Det sistnämnda leder till att ingen får några pengar.

De kvinnor som fått testosteron visade sig vara mer givmilda och hamna i färre konflikter än de som fick sockerpiller.

– De betedde sig enligt vad folk tror om manligt könshormon: att det gör människor antisociala, aggressiva och riskbenägna, säger Christoph Eisenegger till Forskning & Framsteg.

Han menar att en biologisk effekt av testosteron är att sporra strävan efter status. Hos oss människor kan det innebära strategier som minimerar risken för bakslag i en förhandling. Det var troligen därför kvinnorna blev rättvisare och mer generösa.

Men det fanns också en mycket tydlig effekt av förväntningar - dock i motsatt riktning! Kvinnor som trodde att de fått testosteron blev nämligen mindre givmilda, oberoende av om de trodde rätt eller inte. Förväntningseffekten var alltså starkare än den biologiska effekten.

Publicerad: 
16 februari, 2010