Annons

Urgammalt vulkanutbrott förklarar cancerepidemi

En epidemi av lungcancer pågår i södra Kina. Den sannolika orsaken är att det föll surt regn i trakten för 250 miljoner år sedan.

I Xuan Wei-distriktet i södra Kina dör tjugo gånger fler icke-rökande kvinnor än i övriga delar av landet, rapporterar Forskning & Framsteg.

– Vi ser en koppling till stenkol från området, säger den brittiske geologen David Large. Traditionellt har stenkolsugnar utan skorsten varit vanliga i hela Kina. Röken innehåller en lång rad cancerframkallande ämnen.

Det speciella med kolet från Xuan Wei är att det också innehåller höga halter av små kristaller av kiseloxid. Kombinationen av dessa kristaller och kolrökens vanliga innehåll är den troliga förklaringen till den lokala cancerepidemin.

Kristallerna bildades för drygt 250 miljoner år sedan när kraftiga vulkanutbrott bidrog till den största utrotningen av arter någonsin. Hela atmosfären försurades, skriver Forskning & Framsteg. Surt regn över det som i dag är Xuan Wei frigjorde kristaller av kiseloxid från basalt i berggrunden. Kristallerna följde med vatten till torvmossar, som med tiden bildade stenkol.

Publicerad: 
26 mars, 2010