Annons

Facit till "Vilket kort tänker Lovisa på"?

Eftersom Vera (som vet valören) inte vet vilket det sökta kortet är, måste detta ha valören 4, 5, dam eller ess. Övriga valörer uppträder ensamma, och i så fall hade Vera vetat direkt.

När Fia säger att hon vet att Vera inte visste, betyder det att Fia fått någon av färgerna hjärter och ruter viskad i sitt öra. Alla valörer (4, 5, dam, ess) i dessa två färger finns nämligen i minst en annan färg. Detta inses av Vera, Fia och för den delen även Lisa.

Nu säger Vera att hon vet vilket kort det är. Då finns det fyra möjliga fall för Fia att fundera över: (1) Det sökta kortet kan inte vara ett ess eftersom denna valör finns i både hjärter och ruter. Då vet ju inte Vera vilket kort det är. (2) Om Lovisa har viskat dam till Vera, kan det enbart vara hjärter. (3) Om Lovisa har viskat 5 till Vera, måste det vara ruter. (4) Om Lovisa har viskat 4 till Vera, kan det enbart vara hjärter.

Nu säger Fia att hon också vet. Enda sättet för Fia att veta är om Lovisa viskat ruter till henne. Alltså är svaret ruter 5.