Annons

Gillad av Linné

Det äldsta belägget för humle som läkemedel är från första århundradet av vår tideräkning, då den romerske författaren Plinius den äldre rekommenderar växten mot leverproblem.

I sin Örtabok från 1725 skriver Carl von Linné: "För swulst och wärk, så wähl för folk som andre creatur, eller om nogon utwätes lemm warder brutin, förkrossad, wriden, föryckt eller ur led komen, tå må man koka humblen uti gamalt härskt smör och binda det warm öfwer, såsom ettanat omslag, detta skall giöra till saken än alla plåster".

En huskur mot öroninflammation som levde kvar in på 1900-talet var att stoppa en hel humlekotte i örat: "Vid örstygn: doppa en hömmeldyppa i brännvin", skriver Linné.

Vid matsmältningsproblem efter för kraftig måltid eller allmänna buksmärtor rekommenderar Linné te bryggt på humle: "Humle-decoct brukas mot rödsoten, andra magplågor, njur- och gallstensbesvär."

Än i dag lever kunskapen kvar om att humlekottar verkar lugnande. Att lägga humlekottar i kuddarna var förr i tiden ett vanligt råd för bättre sömn. År 1694 varnade dock stadsläkaren i Göteborg, Olaus Bromelius, för biverkningar: "Om någon sover på dynor, som med frisk humle uppfylte äro, varder han helt yr uti huvudet, liksom han vore drucken."

Och visst var det så att humlens egenskaper inte bara var till männi­skans gagn. Humleplockarna klagade över yrsel, illamående och huvudvärk. Åtskilliga av dem fick astmatiska besvär och hudirritationer. Kvinnorna kunde drabbas av menstruella störningar. Numera kan dessa problem undvikas eftersom maskiner har tagit över det tidskrävande skördearbetet. I dag vet vi att kotten innehåller växtöstrogen, ett ämne som kemiskt är mycket snarlikt det kvinnliga könshormonet östrogen. Det pågår faktiskt försök med att utveckla ett läkemedel byggt på humlets växt­östrogen som är tänkt att hjälpa mot besvär i klimakteriet.

Hartserna i humle har hämmande verkan på magsårsbakterien Helicobacter pylori, och en syra i humle har konstaterats minska hudtumörer hos möss, lindra kroniska inflammationer som reumatisk värk och förebygga benskörhet. Vissa fenoler i humlekottarna har dämpande effekt på nybildning av blodkärl och kan kanske komma att användas för att svälta ut cancertumörer.