Annons

Vad hände i resten av världen

Där fanns vårt närmaste universitet och där undervisade Thomas av Aquino, italiensk teolog och filosof som år 1256 blev professor. Han utarbetade teologiska argument för att sammansmälta Aristoteles läror med den katolska teologin. Även filosofen Roger Bacon från Oxford var verksam vid denna tid, och också han vistades tidvis i Paris, varför de ditresta svenska studenterna troligen fick tillfälle att möta båda dessa kända filosofer.

Vid denna tid, under åren 1248-54, pågick det sjunde korståget. Detta riktades mot Egypten men var tämligen misslyckat. I Asien var den muslimska världen pressad både västerifrån av korsfararna och österifrån av mongolerna från bortre Asien. År 1258 intog en av Djingis Khans sonsöner Bagdad, och kalifen avrättades. De europeiska relationerna till Mongoliet tydliggörs av att ett par påvliga delegationer omkring år 1250 besökte den nya stormakten i öst.

Några år senare reste italienaren Marco Polo till Kina och förbluffades av den högkultur han mötte. Och ungefär samtidigt började alltså Stockholm bli medelpunkt i det svenska rike som höll på att ta form.