Annons

Vad blir det för barn av omogna spermier?

Nu går det att skapa barn från ofärdiga spermier. Riskerna är okända. Bör förfarandet tillåtas?

Nu går det att skapa barn från ofärdiga spermier. Riskerna är okända. Bör förfarandet tillåtas? Den nya metoden skulle kunna användas för att hjälpa män vars spermieutveckling är defekt. Skillnaden gentemot tidigare metoder är dock att det inte är möjligt att på ett praktiskt sätt avgöra om den ofärdiga spermien är normal eller inte. Här finns alltså en risk, men också en möjlighet för de barnlösa par där mannen har en ofullständig spermieutveckling.

Att metoden verkligen fungerar också för människor har vi fått veta genom några nyligen publicerade rapporter om en lyckosam graviditet och födsel. Men ändå, den långsiktiga utvecklingen för de barn som tillkommer på detta sätt känner vi inte. Inte heller tycks forskarna ha testat metoden på försöksdjur i flera generationer. Sådana försök borde utföras för att eventuella överförda skador från spermietiden ska kunna bli synliga.

Läs Björn Afzelius synvinkel i nummer 5 av Forskning & Framsteg.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

1

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Kommentarer

Jag förstår inte varför det finns ett behov av att veta att ens egna barn är just biologiska. Det är inget som intygar att vi är eller ens blir bra föräldrar (vilket egentligen är viktigast i frågan om barn) och barnlösheten är enbart en formuleringsfråga. Så vi har forskning som baserar sig allt för mycket på "vill ha" än vad som "behövs". Man vill ha ett barn av eget skrot och korn så att säga men det är inget man behöver om man ändå vill ha barn egentligen.Det är en risk att man låter lite butter men så är inte fallet, men jag känner att tanken på att skaffa barn inte ska vara så kortsiktigt som ens hormonella behov uppfyllda. Känns lite egotrippat när det egentligen ska vara helt villkorslöst och oegoistiskt.Ibland tycker jag att man ifrågasätter naturens gång för mycket. Det är oftast ingen tillfällighet att man inte kan ha barn. Alla barn är våra barn och ansvaret slutar inte hos ens egna. Vilket samhälle som kretsar runt mitt och ditt när vi tillhör varandra?!Jag älskar mina barn fastän jag inte burit eller fött dem. Kärleken är den samma och jag hakar inte upp mig på formaliteter.Det kanske är oväsentligt att kommentera som så men det finns så många barn utan föräldrar så jag tycker man borde lägga mer kapital konstruktivt och annat än att hjälpa till med gulliga barnbyar.: )

Lägg till kommentar