Annons

Bokanmälan: Fyra miljoner år av språk

Publicerad:

1997-12-01
Från det första språket till det sista - Tore Janson tar ett stort grepp i Språken och historien.

Författaren är professor i latin vid Göteborgs universitet men också en allmänorienterad språkvetare. Och det märks. Han vandrar lika säkert och välformulerat två miljoner år tillbaka i tiden som två miljoner fram i tiden. Det måste bli kortfattat, men med hjälp av välvalda exempel undviker Tore Janson att bli alltför svepande.

På vägen hinner han ta upp t ex hur allting började, vad ett språk egentligen är, svenska språkets framväxt, engelskans roll och världens många döda och döende språk.

Visst känns det som om man vill veta mycket mer om varje intressant fråga som Tore Janson tar upp, men ska man nu berätta språkens historia från början till slut på 243 sidor, måste det bli så här. Och för den som har fattat intresse är det bara att läsa vidare i någon eller några av de 22 böcker som författaren rekommenderar på de sista sidorna.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar