Annons

Bokanmälan: Det levande språket

Författare: 

Publicerad:

1998-07-01
Språkliberalen Lars Melin vill med sin nya bok befria oss från vissa språkbojor och ge förklaringar till varför man säger på ett visst sätt och till vilka problem som kan uppstå. Hans ambition har varit att skriva för alla språkintresserade, oavsett förkunskaper.

Tilltalet är också enkelt, men det är en fördel om man inte helt saknar förkunskaper. Förklaringarna illustreras med många bra och roliga exempel på typiska språkliga tvistefrågor. Det märks att Lars Melin vet att han har något viktigt att förmedla. Han påpekar att språket är någonting oundvikligen föränderligt. Med detta inte sagt att vi måste acceptera eller ens tycka om alla nyheter i språket, bara att vi ska inse att språket är en spegling av samhället och tiden. Melins paroll är att allt språk kan vara bra i någon situation. Trots detta söker vi ändå i vissa sammanhang efter "rätt" språk. Vi vill inte göra bort oss eller vara avvikande, för ofta döms man just efter språk man använder.

Boken är litet ostrukturerad och ett register borde ha funnits där man kan slå upp t ex vad det är för skillnad i användningen av "tack vare" och "på grund av". Men den ger svar på frågor som många säkert har ställt sig och dessutom är den befriande fri från fördomar.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar