Annons

Arkeolog för en dag

I Fröjel på östra Gotland får allmänheten delta i utgrävningarna.

Publicerad:

1999-07-01
Nedanför Fröjels kyrka, väl skyddad bakom en holme, låg en av Gotlands främsta handelsplatser på vikingatiden. Arkeologer har grävt där under många år, och det har resulterat i rika och varierade fynd.

Just nu pågår forskningsprojektet Fröjel Discovery Program. Projektledaren Dan Carlsson och hans kolleger försöker så långt det går att engagera allmänheten i sin forskning. Under två perioder på två veckor i juli 1999 hålls kurser där amatörer får vara med och gräva i Fröjel, under sakkunnig ledning. I samband med detta erbjuds även möjligheten att gräva under en enda dag, under tiden 28 juni-8 augusti 1999. Detta gäller onsdagar, fredagar och söndagar.

Men det är inte bara i Fröjel som amatörer får medverka. I tidskriften Populär arkeologi berättar Lundaarkeologen Lars Larsson om sitt samarbete med amatörer. Det finns t ex amatörarkeologer som är bättre på att arbeta med metalldetektorer än de skolade arkeologerna. Deras vana att söka av stora ytor, lyssna och leta ledde bl a till rika fynd i samband med de utgrävningar som Lars Larsson har lett i Uppåkra (F&F 2/99).

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar