Annons

Vänsterhänt, av en slump

Varför blir man vänsterhänt? Och hur kan det komma sig att så många av världens mest framgångsrika personligheter är behäftade med denna opraktiska egenskap?

Författare: 

Publicerad:

2000-03-01

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

1

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Kommentarer

Jag träffade 1980 en kvinna som doktorerat med en avhandling om vänsterhänhet. Hon beskrev det i korthet för mig, för att jag är vänsterhänt, och samtidigt tecknare till yrket, rätt god amatörmusiker och på det hela taget en som uppfyller de kriterier som är upphov till de "kreativitetsmyter" som omger vänsterhänthet. Hon berättade att en del av de vänsterhänta var det på grund av en dominant högerhemisfär, d.v.s. den högra hjärnhalvan som styr bildseende etc. styrde vänster kroppshalva. Men en del av de vänsterhänta var det för att de hade icke-korsande nervbanor - vänster hjärnhalva styrde vänster kroppshalva och vice versa. Dessa personer fungerade likadant som "vanliga" människor, men samma förkärlek att katalogisera m.m. som ju dominerar vår kultur.Det råder samma förhållande mellan högerhänta beträffande "bildmännisor" och "logikkaraktärer". Några har parallella nervbanor, och är högerhänta med samma kreativa läggning som man exempelvis tillmäter Leonardo da Vinci, även om kvalitén och djupsinnigheten kanske skiljer. Förhållandena mellan det ena och det fjärde minns jag inte alls, om hon ens nämnde det.http://hem.bredband.net/steleh/