Annons

Trätornas träsk

Hur mår sjön egentligen?

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

3

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Kommentarer

1. Omlandet kring Hornborgasjön har blivit mycket attraktivt och mången förmögen person kan lätt förmå Falköpings kommun att erhålla bygglov på landskapsskyddad mark.2 Sedan över 5 år pågår deponi av rötslam runt sjön som kommer att förgifta sjön utan att tillsynsmyndigheten lat vill göra något åt det. Miljöavdelningarna förefaller ointresserade av att stävja övergödningen av Hornborgasjön.3 Försöket att etablera ett vindkraftverk vid Hornborgasjön medförde en omfattande debatt som gick till Regeringsrätten som sa nej. Det hindrar inte den glada lokala partiet att göra ett nytt försök några hundra meter bort. Ansökan bör betraktas som trots mot domstol ocg kommer att medföra en än hetskare debatt.

heej jag har några frågor här om ni kan svara på dem . jag kommer att bli jätte glad då.* hur vet vi hur gammal vi är?*när dök livsformer först upp på jorden?*hur såg de första levande varelserna ut??*vilka var förutsättningarna på jorden för att liv skulle uppstå?*vilka roll spelade de första oceanerna?* vad är stromatoliter?* hur skiljer sig en djurcell ifrån den prokaryota bakteriesellen?här har jag några ord som jag vil gjärna veta vad det betyder för någontin*heterotrofer*stromatoliter*prokaryot*eukaryoter*flercelliga organismer

Hej FarisTack för dina frågor! Det var stora frågor, och flera stycken på en gång. Jag tror att du kommer att hitta bra vägledning för svaren på engelska Wikipedias sida för livets ursprung.Frågorna du har om ord är lite lättare att besvara. Jag gör ett försök:* Prokaryota organismer har ingen avgränsad cellkärna, vilket exempelvis alla djur har. Organismer med avgränsad cellkärna kallas eukaryoter.* Heterotrofa organismer är såna som lever på andra organismer (till skilnad från autotrofer, som klarar sig själva).* Vad stromatoliter är kan du läsa om på svenska Wikipedias sida om stromatoliter.* Vad flercelliga organismer är lämnar jag som uppgift till dig själv att leta upp.Lycka till!//webbredaktören

Lägg till kommentar