Konrad Zuse var först

Med reläer byggde han på egen hand världens första dator. Men ingen var intresserad.

Publicerad

Den första elektromekaniska datorn byggdes i Tyskland under andra världskriget. Den var byggd med samma teknik som gamla automatiska telefonväxlar, med reläer. Maskinen hette Z3. Konstruktören var Konrad Zuse.

Prototypen byggdes i föräldrarnas vardagsrum 1938. Till skillnad från ENIAC arbetade Z3 med det binära talsystemet. Det var dock inte många tal som rymdes, minnet kunde bara innehålla 64 tal samtidigt.

Maskinen provades av Luftwaffe vid den tyska flygtekniska försöksanstalten för att räkna på flygplansvingar, men den ansågs ha alltför låg noggrannhet.

Medan USA och Storbritannien samlade sina matematiker, fysiker och ingenjörer och satsade stort på dem fick Konrad Zuse i Berlin arbeta helt på egen hand.

Ändå lyckades han inte bara konstruera det som skulle kunna kallas den första datorn. Han fortsatte med att också skapa ett av de första programmeringsspråken, PlankalkŸl.

Efter kriget färdigställde Konrad Zuse datorn Z4 vid Tekniska högskolan i ZŸrich. Den användes där mellan 1950 och 1955. Z4 följdes sedan av ytterligare Z-datorer.

Efter kriget försökte Konrad Zuse få kontakt med brittiska och amerikanska datortillverkare, men hans kunskaper ansågs inte intressanta. I stället grundade han 1949 sitt eget företag och tillverkade genom det ca 300 datorer innan det köptes upp av Siemens.

Artikeln är delvis baserad på böckerna ”Eniac” av Scott Mccartney, ”På väg mot datasamhället” av Hans de Geer och ”Från kula till data” av Jörgen Lund.

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor