Annons

Bokanmälan: Ordbokens hemlighet

Annons

Publicerad:

2000-12-01

Det tog 70 år att fullfölja det brittiska imperiets antagligen största bokprojekt - Oxford English Dictionary.

Första bandet, från A till Ant kom ut 1884, hela 27 år efter det att kravet på ett sådant verk framförts. Ordboken skulle innehålla och förklara alla engelskans ord, och varje ord skulle åtföljas av ett dussintal citat för att belysa alla nyanser i det språk som så småningom skulle bli världens lingua franca.

Professor James Murray från Oxford ledde arbetet med tusentals volontärer inblandade. En av de flitigaste bidragsgivarna var William Chester Minor - en gåtfull figur och bokens huvudperson - som ägnade all sin tid åt att metodiskt leta fram de lämpliga citaten. Och tid hade han. När professorn efter ett långt samarbete brevledes bestämde sig att besöka sin flitigaste medarbetare fann han en patient på ett dårhus.

Det är en svindlande historia där ordbokens, professorns och galningens öden tvinnas samman i berättelsen som, enligt författaren, också bygger på tidigare hemligstämplat material.

Fullständig titel: Professorn och galningen. En berättelse om mord, vansinne och tillkomsten av Oxford English Dictionary

Litteraturhänvisningar

Professorn och galningen

Winchester, Simon
Bokförlaget DN

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.