Annons

Brun dvärg ledde Cöster rätt

Marie Anne Cöster var först av 5 000 tävlande på Forskning & Framstegs julkalender på nätet.

Författare: 

Publicerad:

2001-03-01
Det är på norska Björnön som den högsta toppen heter Urd. Det var så man skulle tänka på den första, allra klurigaste ledtråden i Forskning & Framstegs julkalender.

- Men den ledtråden gav mig inte någon bra idé, berättar Marie Anne Cöster, vinnaren i Forskning & Framstegs jultävling på www.fof.se.

- Den lilla faktarutan om 51 Pegasus, som egentligen inte alls har något med tävlingen att göra, fick mig att gå till Encyclopedia Britannica. Där stod det att den planet Mayor och Queloz upptäckt kanske egentligen var en brun dvärg. Brun eller dvärg? Något brunt - brunbjörn?En gissning som visade sig helt rätt. Och på redaktionen fick vi en smärre chock när någon faktiskt kommit med rätt svar redan första dagen. Förra året dröjde det till Lucia innan den första rätta lösningen, lodjuret, kom in. Nästa år tar vi inte ett djur igen!

För den tävlande själv och för de övriga drygt 5 000 medtävlarna i årets upplaga avslöjade vi dock inte det rätta svaret förrän på juldagen, när ytterligare 23 mer eller mindre kryptiska ledtrådar alla hade pekat mot samma svar.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar