Annons

På nätet den 23 mars

Publicerad:

2001-03-01
Vad är slumpen? Finns den eller är den uttryck för okunskap? Den absoluta slumpen härjar i alla fall i kvantmekaniken. I nästa nummer av Forskning & Framsteg behandlar vi slumpen i en rad artiklar.

Forskning&Framsteg har också varit på besök hos pingvinerna, som visar prov på extrem anpassningsförmåga till jordens värsta klimat.

Geléhallon, maneter och ögats glob. Geler finns överallt. Nu kommer de nya smarta gelerna med skräddarsydda egenskaper. Gemensamt för dem är att de kan absorbera stora mängder vätska. Som i blöjor t ex.

Hur pyramiderna byggdes har alltid fascinerat. Nya fynd tyder på den uppseendeväckande omständigheten att arbetarna var avlönade. Och enligt nyligen gjorda experiment var det möjligt att frakta mängder av sten. Läs vår artikel om pyramidbygge.

Vår svenska offentlighetsprincip är unik i sin öppenhet. Paradoxalt nog tillkom den under Gustav III åsiktsförtryck. Vi berättar historien!

Sist men inte minst presenterar vi vinnaren i vår manuspristävling. Anna Polgren har skrivit om stamceller. Blir de kroppens framtida reservdelar? Eller är det ett fåfängt hopp?

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar