

Jätteplaneten Jupiter gav oss vatten
Astronomer hävdar nu att det krävs en jätteplanet för att en mindre planet ska kunna bli som jorden.
Publicerad:
Diskussionen om hur jorden har fått sitt vatten är inte ny. Den bottnar i undersökningar av hur mycket s k deuterium - tungt väte - som finns i jordens vatten. Det har visat sig att andelen är långt större än i t ex solen, eller vad som bedöms ha funnits i det gasmoln ur vilket solsystemet en gång bildades. Ett förslag har varit att kometer fört vattnet till jorden - men kometerna tycks innehålla för mycket deuterium. Nu föreslås alltså i stället att meteoriter har tillfört stora delar av jordens vatten.
Frågan har avgörande betydelse för hur sannolikt det är att finna livgivande planeter liknande jorden kring andra stjärnor. På senare år har astronomerna upptäckt ett femtiotal planetsystem runt andra stjärnor än solen. De som hittills har upptäckts tycks mycket olika vårt eget. Astronomerna bedömer ändå chansen relativt god att finna planeter liknande jorden, på rätt avstånd från respektive stjärnor för att kunna hysa liv. Men om det, förutom att det ska finnas jordliknande planeter på rätt avstånd, dessutom krävs att en jätteplanet liknande Jupiter ska finnas, som slungat meteoriter med vatten mot planeten, så minskar chansen att finna andra "jordar". Kanske är vår planet en riktig lyckträff!
Du har just läst en text ur nummer 3/2001 av tidskriften Forskning & Framsteg. Vill du läsa mer? Prenumerera här!
Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.
Prenumerera på Forskning & Framsteg!
Tidskriften med faktakollade och ögonöppnande reportage och vetenskapsnyheter utkommer med 10 nummer per år.