Annons

Lasern fryser vågorna

Pulsad TV-holografi ser vågor som är för snabba för ögat.

Författare: 

Publicerad:

2001-04-01
En laser som skickar ut extremt korta ljuspulser fryser händelsen, likt en blixt, fast mycket snabbare. Det frysta ögonblicket registreras av en digitalkamera och bearbetas sedan i en dator. Tekniken, som har utarbetats av Per Gren vid Luleå tekniska universitet, kan se händelser på ytan i material vilka inte tidigare har kunnat registreras.

När man kastar en sten i vattnet bildas vågor på ytan. Samma typ av vågor uppstår i alla material, men om materialet är hårt så kommer de att gå betydligt snabbare än på vattnet. I själva verket så snabbt att de inte bara undgår ögat, utan också är svåra att mäta på annat sätt.

Med Per Grens metod kan man nu se hur en våg utbreder sig i en plåt med överljudsfart, några miljondels sekunder efter det att man har gett den en stöt. Vågorna ger i sin tur upphov till ljud i den omgivande luften. Med den nya metoden kan man även fotografera dessa ljudvågor, och det är också möjligt att få en tredimensionell bild av ljudets framfart.

Mätsystemet kan användas vid produktkontroll. På samma sätt som man kan knäppa i ett kristallglas för att höra om det är helt kan man med den här tekniken undersöka om det finns försvagningar som inte syns med blotta ögat.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar