Annons

Ledare: Narkotika - myter och forskning

Annons

Publicerad:

2001-06-01
Narkotika är i flera avseenden tabubelagt. Det är inte bara förbjudet att sälja, inneha och konsumera narkotiska droger utan nästan även att tala om dem på ett nyktert sätt. Det har gjort att en rad myter florerar. Två av de vanligaste vederläggs i detta nummers Tema. Den ena myten är att bruket av cannabis - för många mer känt som hasch - skulle vara harmlöst. Tvärtom kan ruset vara djupt obehagligt och, vad värre är, de långsiktiga effekterna kan innebära sämre minne, minskad förmåga att lösa problem, nedsatt språkförmåga och social kompetens, passiv livshållning - kort sagt en trögare hjärna

Den andra myten är att vården av tunga missbrukare skulle vara närapå meningslös. Till och med vårdpersonalen själv gissar att högst 5 procent blir varaktigt fria från missbruket, något som närmare studier visar är en grov underskattning. Bakom denna hoppfulla rapport ligger bl a insikten att en missbrukares art av psykiska problem spelar en avgörande roll för hans eller hennes mottaglighet för vård.

Denna kunskap är extra viktig nu när antalet dödsfall av narkotikamissbruk stiger för varje år och år 2000 var tre gånger högre än bara fem år tidigare. Och de som dör är inte längre enbart personer som ligger utslagna i knarkarkvartar, utan det nya är att mycket välanpassade unga människor vid obduktion efter t ex bilolyckor visar sig vara kraftigt narkotikaberusade. Det är hög tid för en ny samhällsdebatt om narkotika, men den får inte ske med ideologiska förtecken där alla deltagare har sin uppfattning klar på förhand. Narkotikadebatten är ett typiskt fall där medicinsk, psykologisk och kriminologisk forskning skulle kunna spela en mycket viktig roll - men det är på debattörernas ansvar att den tillåts göra det.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

3

Kommentarer

Har Sverige gett upp mot cannabis?
(Kopia från min blogg)

Blev tvungen att ta en annan väg från T-centralen i går för att komma till KTH då en man dött i en tunnel bane olycka.

Då jag kom in på Valhallavägen så kom två gående och jag kände cannabis röken klart och tydligt , det var inte parfymen, jag har bott i förort så jag känner mycket väl skillnaden.

Jag har läst en massa om haschets o farlighet från legaliserings håll , men det tar tex inte upp avtrubbningen.

Som bland annat användes av vissa krigare just för att bedöva sinnet.

Eller att drogens verkan är kvar längre än vad de vill på skina.

Själv sätter jag lite i samband med vansinnes dåden som hänt och cannabis mm (jag har sätt själv en del då jag var yngre).

Givet så kan det vara att ruset sitter kvar och vederbörande inte sätter det i samband själv då det var tex ett par dagar sedan denne rökte, och kanske tagit något annat som alkhol.
(jag såg 14-15 åringarna röka flera gånger om dagen då jag var i samma ålder så regeln är att de röks inte bara till helgen)

Ang "mm" så hänvisar jag till denna länk .

http://blogg.expressen.se/l-hs/entry.jsp?messid=576202

Läste senast idag att ett yttrande från 1994 ang att de samhällen som använde alkohol var mera utvecklade än där cannabis var vanligast då jag googlade på "cannabis och krigare" i dag

(givet så måste man vara försiktig med alkohol, och undvika stark spriten helst köpa de små en nubbe flaskorna i bra antal om man vill ha "en " nubbe till sillen, inte minst för leverns skull.

Detta är nog sant , även om vattenbrist är en faktor som varit det styrande för att kunna acceptera en så stark drog.

En som svälter i väntan på tex regnperiod kan ju göra bäst i att gå i mental dvala .

Men detta togs som en illvillig iakttagelse på den sidan jag hittade idag , och var därför med på den sidan.

Jag hade ju själv levt i en förort med mycket flum, och man tänkte ju då i sin ungdom att så farligt är det inte som alla säger då ju skolkompisarna levde varje dag trotts att de sippade brajj varje dag.

Jag fick själv ett erbjudande att börja sälja hasch med 50gram som första leverans ,
men innan jag ens funderade på det (man fick många förslag, vissa var bara roande att höra på och man tog dessa som fantasier ) så tänkte jag att flummarna bara tjattrar då de inte bara degar, så jag tackade nej,

eftersom att drogen var så vanlig så reflekterade inte speciellt över den, eller alla tex personrån som följde i dess spår.

Men Sverige var väl rikt då och lite samhälle problem som extra socialbidrag mm var väl inte så farligt, förutom för flummaren.

Men jag som jobbar och förstår att jag kunde ha mera fritid i ett intressantare land med innovationer etc , tycker inte att det är så kul att ha flera drogare på minna axlar att försörja.

Men jag sätter mycket i samband med händelser som man läser om i nyheterna nu för tiden med det ökande drogerna där vissa försöker säga att cannabis är helt ofarligt.

Om de lider i stort av sömnproblem så förstår jag att de är så ivriga att få det, då jag själv innan jag fick bla melatonin, ett par gånger utnyttjade haschets tröttande effekt för att kunna sova, trotts att jag hade oupptäckt astma och hostade våldsamt, så visste jag att jag somnade i alla fall.

Jag såg i läkartidningen från 2008 där läkare rasar mot att melatonin i kapsel blivit svårare att få då vissa unga har bra effekt utav dessa ,
och jag förstår att de som märker att de i alla fall somnar på alkohol,
cannabis mm kan ta till detta ,

och om läkare förstår detta så har de dubbel oro , dels inte kunna lindra på ett bra sätt sömnbesvär och dels inse att droger kan bli lösningen för folk.

Länk till artikeln
http://www.lakartidningen.se/engine.php?articleId=10188

Jag skrev själv ett inlägg ang det som kommit i ställt för kapsel formen, ett märke som jag nog inte får nämna men det går att googla på melatonin.

Jag tror inte att mitt inlägg kom in då man helst skulle vara läkare som skrev, men hur många läkare använder melatonin?

Att ha försenad sömnfas kan ju bero på många olika saker, i mitt fall så
är nog huvudproblemet den pigg het jag får från min k- sinuit, kan ju vara ett fel i talgkottskörteln också som inte producerar tillräckligt utav melatonin eller för sent,
likt tex insulin fel hos diabetiker.

"Läste senast idag att ett yttrande från 1994 ang att de samhällen som använde alkohol var mera utvecklade än där cannabis var vanligast då jag googlade på “cannabis och krigare” i dag"

När länder får mer makt och politikerna styr landet blir det såhär. Påtryckingar från USA fick Sverige att göra det olagligt att odla denna växt. Sorgligt med sant att större länder prackar på deras egna moraler och värderingar på U-länder.

"eftersom att drogen var så vanlig så reflekterade inte speciellt över den, eller alla tex personrån som följde i dess spår."

Vad har cannabis att göra med att folk rånar varandra?

"Men jag som jobbar och förstår att jag kunde ha mera fritid i ett intressantare land med innovationer etc , tycker inte att det är så kul att ha flera drogare på minna axlar att försörja."

Tänk efter själv - hur 'försörjer' du knarkare?
Jo, genom att du betalar polis, fängelse och rättsväsende att gripa knarkare och sätta dem till "rätta".

"Jag tror inte att mitt inlägg kom in då man helst skulle vara läkare som skrev, men hur många läkare använder melatonin?"

Berndt Eckerberg, skolläkare, Leksand - http://www.lakartidningen.se/engine.php?articleId=10188

"Som bland annat användes (läs: cannbis) av vissa krigare just för att bedöva sinnet."

Tack för ett gott skratt!

“Som bland annat användes (läs: cannbis) av vissa krigare just för att bedöva sinnet.”

Det där är en ganska vanlig halv/myt, icke specifik för cannabis.
Man brukar även prata om så kallade "hashassins" (som för all del däremot kan ha existerat).

Den "vita lögnen" här är att det skulle "döva" och att det dövar "sinnet" även efter att ruset avtagit.
Cannabis har länge varit känt som ett fungerande antidepressivt medel,
men det betyder inte att du blir slö eller handlings/tankeförlamad av cannabis.

Bruk i UNG ÅLDER kan givetvis påverka hjärnan.
Hjärnan ännu inte är färdigutvecklad förrän vid ca 25 års ålder.
På samma sätt riskerar hjärnan att ta skada av för tidig alkoholdebut.

All forskning jag sett pekar på att de sanna riskerna med cannabis börjar avta efter 15 års ålder.