Annons

Svält bland vilda bin och humlor

Byxbin, gökbin och pälsbin hör till de vilda bi- och humlearter som får allt svårare att klara sig i den svenska naturen.

Annons
I Sverige finns ett åttiotal vilda arter av bin och humlor, men många av dem har minskat oroväckande i antal. Sexton arter befaras redan ha försvunnit.

Bin och humlor matar sina larver med pollen, och många arter är specialiserade på bara en eller ett fåtal blommor. Men i det moderna jordbrukslandskapet råder blomsterbrist. Åkrarna besprutas så att ogräsen dör, ängsmark beskogas, åkerholmar och diken tas bort. Blommorna minskar också på grund av alltför tidig slåtter av hövallar och ett mycket hårt tryck på betesmarkerna i vissa områden.

Forskare vid Uppsala universitet och Sveriges Lantbruksuniversitet har nu gemensamt börjat dryfta om det går att rädda utrotningshotade humlor och bin.

Återkoppling: I Sverige finns 280 arter av vilda bin

Våra vilda pollinatörer är hotade på olika sätt.

2001-12-01

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

10

Kommentarer

Jag bor i en förort till Stockholm och här finns gott om bärbuskar fruktträd och alla slags vilda blommor, blåbären har ochså rikligt med blom men här finns inga bin eller humlor i år. Jag känner mej mycket bekymrad över vad som händer.
Detta kommer ju också att bli ett problem för fåglarna när deras ungar har kläckts.
Vi måste alla vara med och försöka få tillbaka balanser i naturen för det här är inte okej för framtiden.

Orolig pensionär som älskar en levande natur.

Hej, jag bor i Falun
och ser inga bin eller humlor och undrar har dom helt dött ut? Äppelträd och massor av andra buskar och träd blommar för fullt, även mer än normalt men inte en enda insekt som pollinerar. För inte allt för länge sedan såg jag alltid massor av bin, getingar etc. runt blommorna men inte i år. Nu inte en enda. Vad har hänt?

Orolig för framtiden!
Kenth Carlson

Jag insåg slutligen igår att humlorna och bina lyser med sin frånvaro i min skånska trädgården. I min väldigt blommiga och 100 % ekologiska trädgård. Vad har hänt? I våras kändes det ungefär som vanligt vad dessa anbelangar. Pga ett erbarmligt väder tänkte jag därefter att det hade sina naturliga förklaringar att de inte flög runt i kylan och blåsten. Men nu! När trädgården blommar för fullt och solen skiner. Det var då det gick upp för mig - de är faktiskt borta! Och plötsligt känns det alldeles dött och tomt. De ska ju vara här och bumla omkring! Det ska vara ett näst intill öronbedövande brummande i rabatterna av ystra humlor. Nu - ingenting alls! Och hur blir det då med allting? Ska jag klättra omkring med mjuk pensel i fruktträden nästa år för att få äpplen och plommon? Kommer det att finnas fröpåsar och utsäde att köpa? Mat i affärerna? Är det först då som någon tar problemet på allvar eller ska vi göra som i Kina där de redan har människor som går omkring och pollinerar för hand? Det är ju flera år sedan bina försvann i USA, man borde ha vidtagit åtgärder snabbt för att förhindra detta.

Började googla på nyheter och annat om bina, eller rättare sagt frånvaron av bin och humlor. Har stött på ETT enda bi och EN humla i Örebro denna sommar. Trots blommande trädgårdar är det alldeles tyst och att äta glass och dricka söta drycker utomhus är inte längre någon utmaning. Vart tog dom surrande vännerna vägen OCH hur allvarligt är detta?

Hej. Bor i ett litet samhälle 17 km utanför Eskilstuna.
I våras hade vi några fä humlor som surrade runt bland maskrosorna. Men nu, slutet maj, hör jag INGA surranden i vår blommande sibiriska ärtbuske, som alltid haft humlor på besök i blomningstid. Mitt hjärta sörjer. Vad ska man göra för att få dem tillbaka? Bin finns inga heller. Förr hade vi till och med bin som bodde i husväggen. Vi bor inte i lantbruksbygd så det kan inte bero på böndernas besprutningar och ensidiga odlingar. Varför har de försvunnit? En och annan geting finns men de är också få.

Det är så sorgligt detta med allt färre insekter. Jag har en trädgård med massor med blommor och det borde vara fullt med bin, humlor och fjärilar, men bin och humlor har jag knappt sett denna sommar, fjärilarna är också betydligt färre. Dock fler flugor än vanligt och även rätt mycket spindlar. Väldigt orolig för Nina och humlorna, nästa år ska jag försöka med bon åt dem och se om jag kan hjälpa dem på så sätt.

Förra året låg det massor med döda humlor o bin runt rabatten där jag prommenerar. I år har jag inte sett varken humlor eller bin. Antar att det har besprutats mot något annat, så strök humlor och bin med också. Tragiskt och oroväckande om detta sker på stor skala, politiker borde förbjuda denna typ av ämnen och besprutning.

I våras hade vi fullt av humlor och bin i våra fruktträd. Men nu vid vår verandarabatt finns det inga. Allt är tyst där det ifjol vimlade av humlor och bin. Någon enstaka liten humla har jag sett. Vad håller på att ske. På vår slåtteräng med massor av sommarblommor är det tyst! - undrar Göran Berglund

För några veckor sedan såg jag bin och några enstaka humlor men sista dagarna har jag inte sett några humlor och bin och nu blommar några fruktträd. Dom kommer ju inte att bli pollinerade. Det är oroväckande för framtiden.

Notera att detta är en väldigt gammal artikel, från 2001. Vi har skrivit om bin många gånger efter det. Senast i notisen Bin tycker om lata husägare, och innan dess i en stor artikel om hotet från vissa bekämpningsmedel, Blommor, bin och nikotin