Annons

På nätet den 20 augusti

Alla som gästat Gotland under sommaren får förklaringen till varför raukar ser ut som de gör.

Publicerad:

2001-07-01
Sensommarnumret av Forskning & Framsteg är ett fullmatat populärvetenskapligt magasin. Temat är Ryssland.

Rysslands, Ukrainas och Vitrysslands gemensamma föregångare - Kievriket - antog kristendomen år 988. Läran kom från Konstantinopel och inte från Rom, som var fallet vid kristnandet av Västeuropa. På så sätt skapades två kristna identiteter i Europa, vilket skulle få betydelse för hela den fortsatta europeiska historien fram till våra dagar.

Kievriket, eller Gårdarike som det kallades av oss nordbor på den tiden, inlemmades i den bysantinska kultursfären och i en kyrka som vi numera kallar den ortodoxa. Landet fick därför en annorlunda kristen kultur än Västeuropa. Fyra viktiga särdrag i denna annorlunda kristna tradition - ikonerna, imperietanken, språket och förhållandet till det antika arvet - har djupt påverkat den ryska mentaliteten.

I fyra artiklar beskrivs framväxten av Ryssland, den nationella självbilden i dag, vardagens ryssland och de nya symbolerna.

Astronomiskt intresserade får sitt lystmäte i artikeln om planeten Pluto, härskaren längst ut i solsystemet.

I sensommarnumret av Forskning & Framsteg finns också en artikel om det svåra valet kring en abort. Där kommer också en artikel om Thunberg, Linnés lärjunge som smög sig in i Japan.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar