Annons

Bortschasad av laser

Fåglars skräck för rovdjur och de farliga ögonen hos dessa utnyttjas i modern fågelskrämma.

Författare: 

Publicerad:

2001-09-01
Störande fåglar kan skrämmas i väg med hjälp av rött laserljus. Fåglarna blir så rädda att de flesta av dem aldrig vågar återkomma till platsen. Fördelen med att jaga bort fåglar på detta sätt är att de inte skadas.

Ljuset alstras av en behändig lampa som har utvecklats av miltärpolis i USA för att blända och förvirra människor utan att ögonen tar skada. Men viltforskare har upptäckt att ljuset också fungerar på fåglar. De har använt metoden för att hålla borta tjuvfiskande skarvar från fiskodlingar i Mississippideltat. Med lasermetoden har de också lyckats skrämma i väg kanadagäss som har slagit sig ner och förorenat en vattenreservoar i området. När fåglarna ser det röda punktformiga ljuset svepa fram över marken tror de att det är ett rovdjur som närmar sig och flyr för livet.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar