Annons

Därför ger högt blodtryck infarkt

Det är inte blodtrycket i sig som ökar risken för hjärtinfarkt och slaganfall.

Författare: 

Publicerad:

2001-09-01
Med en ny metod har en forskargrupp kunnat studera hur stora mängder av ett proppupplösande ämne som normalt sprutas ut från kärlväggen när en blodpropp börjar bildas. Detta sker inte hos patienter med högt blodtryck eller njursvikt. De frisätter betydligt mindre av det propplösande ämnet.

Det kan vara därför som risken ökar för hjärtinfarkt och slaganfall. Det visar läkaren Thórdis Jóna Hrafnkelsdóttir vid Medicinska fakultetens hjärt-kärlinstitution vid Göteborgs universitet i sin doktorsavhandling. Det höga blodtrycket mot blodkärlsväggen tycks hämma bildningen av ämnet, en tidigare okänd mekanism som skulle kunna förklara varför dessa patienter oftare drabbas av blodpropp och slaganfall.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar