Annons

Slut med schimpansförsök i Europa

Men forskningen om aids kan bli lidande.

Djurrättsaktivisterna har fått gehör för sina krav. Snart ska de schimpanser som används för forskning i en anläggning i Nederländerna slippa tjäna som försöksdjur. Därmed upphör all schimpansforskning i Europa.

Nu gäller det att hitta nya hem till de drygt hundra djuren. Den stora frågan är vad man ska göra med alla de schimpanser som är infekterade med virus. Forskarna har använt aporna för att utveckla av vacciner mot hiv och gulsotsviruset hepatit C, men även för malaria- och andra parasitstudier.

Hundratals schimpanser har under de senaste tjugo åren fötts upp för att komma till nytta i medicinsk forskning, främst aidsforskning. Men nu anses rhesusapor vara lämpligare i just aidssammanhang.

I ett avseende är det dock viktigt att fortsätta använda schimpanserna. Forskarna vill gärna ha svar på varför denna art inte insjuknar i aids när de smittas av siv, apornas motsvarighet till hiv. Om forskarna får reda på mekanismerna bakom detta, kan det innebära ett steg på vägen till motmedel mot aids.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar