Annons

På nätet den 19 november

Maktens torn, naturen som inspiratör och en dubbelstjärnas liv.

Annons

Publicerad:

2001-10-01
Vidden av terrorattentatens i USA effekter kan vi ännu inte ana. Tvillingtornen World Trade Center föll samman och med dem släcktes tusentals liv. I nästa nummer av Forskning & Framsteg reder vi ut de höga husens historia, deras olika konstruktioner och besvarar frågan varför tornen rasade som de gjorde.

Temat för nummer 8 är annars naturen som inspiratör. I ett fantastiskt bildreportage visar vi hur naturen alltid är först med uppfinningar som fällkniv, blixtlås, propeller, gripsulor och kardborreband. Här berättas också om den unika spindelväven. Inget är så starkt och elastiskt. Det inspirerar forskare till nya material.

Alla barn som har blivit till genom spermadonation har rätt att få reda på sin biologiska far, enligt svensk lag. Men hur är det egentligen, berättar föräldrarna? Det reder vi också ut i det fullmatade nummer 8. En artikel som bör påverka debatten om äggdonation.

Liksom vi berättar historien om vändpunkter i en dubbelstjärnas liv och hur leksakerna följer teknikutvecklingen. Eller är det kanske så att teknikutvecklingen följer leksakerna?

Hundraårsjubileet av de freudianska felsägningarna firas också med en artikel. Liksom vi traditionsenligt förklarar årets Nobelpriser. Sist, men inte minst, väntar dessutom en överraskning, med Nobelanknytning.

Väl mött.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.