Annons

Ädelstenar avslöjar dinosauriediet

Mikroskopiska växtstenar funna på nytt ställe.

Författare: 

Publicerad:

2002-01-01
Små partiklar som fastnat i ojämnheter i utdöda djurs tänder kan ge ny kunskap om vilka växter de åt för miljontals år sedan. Vid en nylig genomgång av en samling hadrosaurie- och ceratopständer vid Dinosaur Provincial Park i Kanada (se F&F 5/01) fann forskarna att hela 25 procent av tänderna innehåller så kallade fytoliter (växtstenar).

Bakgrunden är att många växter i vissa celler gjuter kiselstenar som påminner om opaler. De flesta av dessa mikroskopiska stenar är unika för just deras växtart. Typisk storlek på en fytolit är några tusendels millimeter.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar